Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka cookies.
Na skróty


Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Nasze aktualności
Opracowano przez Solski Communications sp. z o.o. we współpracy merytorycznej z dr Agnieszką Wroczyńską

Lekooporna pałeczka duru w Pakistanie

Data publikacji: 2018-07-24

Jak donosi CDC, w Pakistanie służby medyczne zmagają się z szeroko rozpowszechnioną lekooporną bakterią duru brzusznego, która nie reaguje na większość antybiotyków.

Wszyscy podróżujący do Pakistanu są narażeni na ryzyko wystąpienia duru brzusznego. Najczęściej chorują podróżni, którzy żywią się w złych warunkach sanitarnych m. in. korzystają z miejscowej kuchni ulicznej. Ci, którzy odwiedzają przyjaciół lub krewnych, są bardziej zagrożeni niż turyści i osoby podróżujące służbowo. Aby uchronić się przed chorobą warto przed wyjazdem zadbać o szczepienia profilaktyczne, a będąc na miejscu zachować szczególną ostrożność i przestrzegać wytycznych dotyczących bezpiecznej żywności i wody. Oznacza to przede wszystkim trzymanie się zasad higieny, zwłaszcza podczas przygotowywania i spożywania posiłków.

Dur brzuszny, o którym mowa, jest ostrą układową chorobą zakaźną, wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego Salmonella typhi. Do zakażenia dochodzi najczęściej na drodze pokarmowej, przez spożycie zakażonej żywności lub wody. Rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą chorą lub nosicielem. Wśród objawów wymienia się stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, złe samopoczucie, brak apetytu i bezsenność. Obserwuje się również objawy jelitowe np. biegunki i zaparcia.
Choroba może mieć różne nasilenie. Bez odpowiednio zastosowanego leczenia, niektórzy pacjenci mogą rozwinąć utrzymującą się długotrwale gorączkę, różnorodne objawy brzuszne, zaburzenia rytmu serca, a czasami zapalenie płuc. W trzecim tygodniu choroby u nieleczonych osób mogą wystąpić powikłania żołądkowo-jelitowe i mózgowe, co może prowadzić do śmierci nawet w 10-20% przypadkach. Najwyższą  śmiertelność obserwuje się u dzieci poniżej 4 lat.

Dur brzuszny powszechnie występuje w krajach rozwijających się. Każdego roku choruje na niego 22 miliony osób na całym świecie. W Indiach i w okolicznych państwach w Azji Południowej ryzyko zakażenia Salmonella typhi jest wielokrotnie większe, niż w pozostałych częściach świata. Za szczególnie zagrożone durem brzusznym uważa się także kraje Afryki Północnej i Zachodniej, niektóre wyspy Indonezji oraz część tropikalnej Ameryki Południowej (przede wszystkim Peru).

Źródło:
1. https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/alert/xdr-typhoid-fever-pakistan

Zagrożenie żółtą febrą w Afryce i Ameryce Południowej
2017-08-19

Podróżnicy wybierający się do krajów tropikalnych powinni zwrócić baczną uwagę na doniesienia o sytuacji epidemiologicznej związanej z występowaniem...
Więcej
Dur brzuszny – ogniska lekoopornej bakterii w Pakistanie
2019-10-31

Sukces w walce z chorobami zakaźnymi w Europie widać na przykładzie duru brzusznego. Jest to choroba niemal już zapomniana w naszym regionie, nadal jednak zagraża...
Więcej
Grypa w podróży
2018-10-11

Grypa to obecnie najczęstsza z chorób podróżników, spośród tych, którym można zapobiegać poprzez szczepienia ochronne1. Uwadze...
Więcej
Wścieklizna – realne zagrożenie, któremu można zapobiec
2018-12-04

O szczepieniach przeciwko wściekliźnie najczęściej myślimy się w kontekście naszych pupili. To poprawne założenie, ale warto pamiętać, że choroba ta jest śmiertelna...
Więcej