Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka cookies.
Na skróty


Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Nasze aktualności
Opracowano przez Solski Communications sp. z o.o. we współpracy merytorycznej z dr Agnieszką Wroczyńską

Uwaga! WZW typu A w Europie i w Maroku

Data publikacji: 2018-06-30

ECDC donosi o 92 zachorowaniach na WZW typu A, które rozpoznano w ciągu ostatnich miesięcy w kilku krajach Unii Europejskiej (Dania, Francja, Niemcy, Hiszpania, Holandia i Wielka Brytania). Wśród tych przypadków większość stanowią podróżni po powrocie z Maroko. Oba szczepy wirusa, będące przyczyną tych zachorowań, występowały w przeszłości w Maroku, przy czym część osób spośród zakażonych nie opuszczała Europy i z wirusem zetknęła się na terenie naszego kontynentu (tzw. zakażenia miejscowe).

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A) to choroba wirusowa, która może przebiegać bezobjawowo, ze średnim nasileniem albo mieć przebieg bardzo ciężki. Ostre wirusowe zapalenie wątroby charakteryzuje się nagłym początkiem. U chorego pojawia się gorączka, złe samopoczucie, nudności i dyskomfort w jamie brzusznej; w ciągu kilku dni rozwija się żółtaczka. Zakażenie u bardzo małych dzieci jest zwykle łagodne lub bezobjawowe; starsze są bardziej narażone na wystąpienie objawów. U osób dorosłych choroba ta przebiega ciężej, a pełne odzyskanie zdrowia może trwać kilka miesięcy. Choroba przenoszona jest drogą pokarmową (poprzez spożycie zakażonej wody, lodu, owoców morza wyłowionych z zakażonych zbiorników wodnych, surowych owoców, warzyw, nieugotowanej żywności zakażonej podczas przygotowywania lub serwowania) lub przez bezpośredni kontakt z osobą zakażoną.

WZW A jest chorobą występującą praktycznie na całym świecie. Podobnie jak w przypadku duru brzusznego ryzyko zachorowania jest większe tam, gdzie występują złe warunki higieniczne i sanitarne. Dlatego podczas podróży w takich miejscach się należy przestrzegać zasad bezpiecznego spożywania posiłków i napojów, zgodnie z zasadą „zaparz, ugotuj, obierz albo zapomnij”, a najskuteczniejszym sposobem zapobiegania WZW A jest szczepienie ochronne przed wyjazdem. W ten sposób unikniemy zachorowania w podróży, a także przeniesienia zakażenia na inne osoby po powrocie z wakacji.

Źródła:
1. http://www.fitfortravel.nhs.uk/news/newsdetail.aspx?id=22668
2. https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/rapid-risk-assessment-multi-country-outbreak-hepatitis-virus-genotype-ia

Wakacje w Azji
2019-04-26

Azja to popularny wśród polskich turystów kierunek podróży. W zeszłym roku w grupie 5 najpopularniejszych krajów, o których turyści szukali informacji na naszej stronie, znalazły się 4 azjatyckie –...
Więcej
Aktualizacja zaleceń w sprawie szczepień obowiązkowych i zalecanych przed podróżą oraz profilaktyki malarii
2018-05-25

W ślad za zmieniającą się w krajach tropikalnych sytuacją epidemiologiczną okresowo dokonuje się także zmian w rekomendacjach dotyczących szczepień obowiązkowych i zalecanych przed podróżą oraz profilaktyki malarii. Przeglądu sytuacji, jej...
Więcej
Uwaga na street food w Indiach
2017-11-28

Indie to w ostatnich latach region bardzo popularny wśród polskich turystów. Niektórzy jadą do tego egzotycznego kraju, by obcować z bogatą, starą kulturą, inni by doznawać wrażeń duchowych, a jeszcze inni, by zasmakować...
Więcej
Żółta febra w Nigerii
2019-02-18

Choć Nigeria zmaga się z żółtą febrą już od pewnego czasu, obecna fala zachorowań w stanie Edo należy do nietypowych. Na stosunkowo niewielkim obszarze liczba zarażonych zwiększa się szybciej, niż w innych częściach kraju. Rejon ten,...
Więcej