Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka cookies.
Na skróty


Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Choroby tropikalne

Dur brzuszny

Dur brzuszny jest ostrą układową chorobą zakaźną, wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego Salmonella typhi. Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, przez spożycie zakażonej żywności lub wody, rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą chorą lub nosicielem. Wśród objawów duru brzusznego wymienia się: stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, złe samopoczucie, brak apetytu i bezsenność. Obserwuje się również objawy jelitowe np. biegunki i zaparcia. Choroba może mieć różne nasilenie. Bez odpowiednio zastosowanego leczenia, niektórzy pacjenci mogą rozwinąć utrzymującą się gorączkę, bradykardię, hepato- i splenomegalię, objawy brzuszne i czasami zapalenie płuc. U około 20% pacjentów pojawiają się różowe plamki znikające pod wpływem ucisku. W trzecim tygodniu choroby,  u nieleczonych osób mogą wystąpić powikłania żołądkowo-jelitowe i mózgowe, co może prowadzić do śmierci nawet w 10-20% przypadkach. Najwyższą  śmiertelność obserwuje się u dzieci poniżej 4 lat.

Występowanie

Dur brzuszny powszechnie występuje w krajach rozwijających się. Każdego roku choruje 22 miliony osób na całym świecie. W Indiach i w okolicznych państwach w Azji Południowej ryzyko zakażenia Salmonella typhi jest wielokrotnie większe niż w pozostałych częściach świata. Za szczególnie zagrożone durem brzusznym uważa się także kraje Afryki Północnej i Zachodniej, niektóre wyspy Indonezji oraz część tropikalnej Ameryki Południowej (przede wszystkim Peru).

Ryzyko dla podróżujących

Do zakażenia u podróżnych dochodzi najczęściej przez spożycie zanieczyszczonej żywności i napojów, przy czym częstym źródłem zakażenia w krajach tropikalnych są owoce morza łowione w zbiornikach wodnych zanieczyszczonych ściekami kanalizacyjnymi, jak również surowe owoce, warzywa, mleko oraz produkty mleczne.

Profilaktyka

Aby skutecznie zabezpieczyć się przed durem brzusznym należy połączyć dwa sposoby profilaktyki: szczepienia przeciw tej chorobie oraz przestrzeganie zasad higieny, zwłaszcza podczas przygotowywania, jak również spożywania posiłków. W centrach medycyny podróży jest dostępna szczepionka, której jedna dawka podana przed wyjazdem zabezpiecza podróżnika na 3 lata.

Opracowano na podstawie: International Travel and Health 2012, WHO (www.who.int/ith) oraz CDC Health for International Travel 2016 (www.cdc.gov/travel).
SZCZEPIENIE WYMAGA KONSULTACJI Z LEKARZEM
Niniejszy materiał ma charakter informacyjny i nie wyczerpuje wszystkich zagadnień związanych ze szczepieniami. W celu uzyskania pełnej informacji w tym zakresie, należy skontaktować się z lekarzem.

Tężec

Tężec to ostra choroba, którą wywołują obecne w glebie bakterie Clostridium tetani. Do zakażenia dochodzi poprzez zanieczyszczenie rany ziemią, nawozem, kurzem lub innym ciałem obcym, zanieczyszczonym zarodnikami tężca. Choroba i jej...
Więcej
Cholera

Cholera jest ostrą chorobą przewodu pokarmowego wywoływaną przez bakterię Vibrio cholerae. Większość zakażeń przebiega bezobjawowo, forma łagodna charakteryzuje się wodnistą biegunką, natomiast w ciężkich przypadkach objawia się obfitą, wodnistą...
Więcej
Dur brzuszny

Dur brzuszny jest ostrą układową chorobą zakaźną, wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego Salmonella typhi. Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, przez spożycie zakażonej żywności lub wody, rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z...
Więcej
Zakażenia meningokokowe

Zakażenia meningokokowe wywoływane są przez bakterie Neisseria meningitidis. Większość przypadków choroby wywołana jest przez grupy serologiczne: A, B i C; rzadziej przez serotypy Y (w Stanach Zjednoczonych) i X (Afryka, Europa, Stany...
Więcej