Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Szczepienia - dur brzuszny

Dur brzuszny jest ostrą układową chorobą zakaźną, wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego Salmonella typhi. Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, przez spożycie zakażonej żywności lub wody, rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą chorą lub nosicielem. Wśród objawów duru brzusznego wymienia się: stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, złe samopoczucie, brak apetytu i bezsenność. Obserwuje się również objawy jelitowe np. biegunki i zaparcia. Choroba może mieć różne nasilenie. Bez odpowiednio zastosowanego leczenia, niektórzy pacjenci mogą rozwinąć utrzymującą się gorączkę, bradykardię, hepato- i splenomegalię, objawy brzuszne i czasami zapalenie płuc. U około 20% pacjentów pojawiają się różowe plamki znikające pod wpływem ucisku. W trzecim tygodniu choroby,  u nieleczonych osób mogą wystąpić powikłania żołądkowo-jelitowe i mózgowe, co może prowadzić do śmierci nawet w 10-20% przypadkach. Najwyższą  śmiertelność obserwuje się u dzieci poniżej 4 lat.

Występowanie

Dur brzuszny powszechnie występuje w krajach rozwijających się. Każdego roku choruje 22 miliony osób na całym świecie. W Indiach i w okolicznych państwach w Azji Południowej ryzyko zakażenia Salmonella typhi jest wielokrotnie większe niż w pozostałych częściach świata. Za szczególnie zagrożone durem brzusznym uważa się także kraje Afryki Północnej i Zachodniej, niektóre wyspy Indonezji oraz część tropikalnej Ameryki Południowej (przede wszystkim Peru).

Ryzyko dla podróżujących

Do zakażenia u podróżnych dochodzi najczęściej przez spożycie zanieczyszczonej żywności i napojów, przy czym częstym źródłem zakażenia w krajach tropikalnych są owoce morza łowione w zbiornikach wodnych zanieczyszczonych ściekami kanalizacyjnymi, jak również surowe owoce, warzywa, mleko oraz produkty mleczne.

Profilaktyka

Aby skutecznie zabezpieczyć się przed durem brzusznym należy połączyć dwa sposoby profilaktyki: szczepienia przeciw tej chorobie oraz przestrzeganie zasad higieny, zwłaszcza podczas przygotowywania, jak również spożywania posiłków. W centrach medycyny podróży jest dostępna szczepionka, której jedna dawka podana przed wyjazdem zabezpiecza podróżnika na 3 lata.

Opracowano na podstawie:
International Travel and Health Vaccine – preventable diseases and vaccines – 2017 update, WHO (www.who.int/ith) oraz CDC Health for International Travel 2016 (www.cdc.gov/travel), Radhakrishnan A. et al. 2018. Introductory Article on global burden and epidemiology of typhoid fever. Am. J. Trop. Med. Hyg. 99(3), pp. 4-9

SZCZEPIENIE WYMAGA KONSULTACJI Z LEKARZEM
Niniejszy materiał ma charakter informacyjny i nie wyczerpuje wszystkich zagadnień związanych ze szczepieniami. W celu uzyskania pełnej informacji w tym zakresie, należy skontaktować się z lekarzem.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)


Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A) to choroba układu pokarmowego, wywoływana przez wirusa zapalenia wątroby typu A. Może przebiegać bezobjawowo, ze średnim...
Wirusowe zapalenie wątroby typu B (WZW B)


Wirusowe zapalenie wątroby typu B (WZW B) to ciężka choroba, wywoływana przez wirus zapalenia wątroby typu B. Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt skaleczonej...
Błonica


Błonica jest ostrą bakteryjną chorobą, wywoływaną przez produkujące toksyny bakterie Corynebacterium diphtheriae. Jest przenoszona drogą kropelkową lub przez bezpośredni...