Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Lecisz na wakacje?

Najpierw leć na szczepienie
Dowiedz się więcej

Szczepienia - dur brzuszny

Dur brzuszny jest ostrą układową chorobą zakaźną, wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego Salmonella typhi. Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, przez spożycie zakażonej żywności lub wody, rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą chorą lub nosicielem. Wśród objawów duru brzusznego wymienia się: stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, złe samopoczucie, brak apetytu i bezsenność. Obserwuje się również objawy jelitowe np. biegunki i zaparcia. Choroba może mieć różne nasilenie. Bez odpowiednio zastosowanego leczenia, niektórzy pacjenci mogą rozwinąć utrzymującą się gorączkę, bradykardię, hepato- i splenomegalię, objawy brzuszne i czasami zapalenie płuc. U około 20% pacjentów pojawiają się różowe plamki znikające pod wpływem ucisku. W trzecim tygodniu choroby,  u nieleczonych osób mogą wystąpić powikłania żołądkowo-jelitowe i mózgowe, co może prowadzić do śmierci nawet w 10-20% przypadkach. Najwyższą  śmiertelność obserwuje się u dzieci poniżej 4 lat.

Występowanie

Dur brzuszny powszechnie występuje w krajach rozwijających się. Każdego roku choruje 22 miliony osób na całym świecie. W Indiach i w okolicznych państwach w Azji Południowej ryzyko zakażenia Salmonella typhi jest wielokrotnie większe niż w pozostałych częściach świata. Za szczególnie zagrożone durem brzusznym uważa się także kraje Afryki Północnej i Zachodniej, niektóre wyspy Indonezji oraz część tropikalnej Ameryki Południowej (przede wszystkim Peru).

Ryzyko dla podróżujących

Do zakażenia u podróżnych dochodzi najczęściej przez spożycie zanieczyszczonej żywności i napojów, przy czym częstym źródłem zakażenia w krajach tropikalnych są owoce morza łowione w zbiornikach wodnych zanieczyszczonych ściekami kanalizacyjnymi, jak również surowe owoce, warzywa, mleko oraz produkty mleczne.

Profilaktyka

Aby skutecznie zabezpieczyć się przed durem brzusznym należy połączyć dwa sposoby profilaktyki: szczepienia przeciw tej chorobie oraz przestrzeganie zasad higieny, zwłaszcza podczas przygotowywania, jak również spożywania posiłków. W centrach medycyny podróży jest dostępna szczepionka, której jedna dawka podana przed wyjazdem zabezpiecza podróżnika na 3 lata.

Opracowano na podstawie:
International Travel and Health Vaccine – preventable diseases and vaccines – 2017 update, WHO (www.who.int/ith) oraz CDC Health for International Travel 2016 (www.cdc.gov/travel), Radhakrishnan A. et al. 2018. Introductory Article on global burden and epidemiology of typhoid fever. Am. J. Trop. Med. Hyg. 99(3), pp. 4-9

SZCZEPIENIE WYMAGA KONSULTACJI Z LEKARZEM
Niniejszy materiał ma charakter informacyjny i nie wyczerpuje wszystkich zagadnień związanych ze szczepieniami. W celu uzyskania pełnej informacji w tym zakresie, należy skontaktować się z lekarzem.

Tężec, błonica i krztusiec

TĘŻEC Tężec to ostra choroba, którą wywołują obecne w glebie bakterie Clostridium tetani. Do zakażenia dochodzi poprzez zanieczyszczenie rany...
Szczepienia rutynowe (m.in. przeciw grypie, meningokokom, ospie wietrznej lub pneumokokom)

Szczepienia zalecane niezależnie od regionu wyjazdu, zgodnie z indywidualnymi wskazaniami związanymi np. ze stanem zdrowia podróżnego....