Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka cookies.
Na skróty


Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Nasze aktualności
Opracowano przez Solski Communications sp. z o.o. we współpracy merytorycznej z dr Agnieszką Wroczyńską

Uwaga na street food w Indiach

Data publikacji: 2017-11-28

Indie to w ostatnich latach region bardzo popularny wśród polskich turystów. Niektórzy jadą do tego egzotycznego kraju, by obcować z bogatą, starą kulturą, inni by doznawać wrażeń duchowych, a jeszcze inni, by zasmakować potraw kuchni indyjskiej. I właśnie tym ostatnim dajemy pod rozwagę ostatnie doniesienia o ponad 700 przypadkach duru brzusznego w dystrykcie Krishna, w stanie Andhra Pradesh. W związku z powyższym lokalne władze sanitarne radzą uważać na popularny street food i wodę, szczególnie w trakcie trwania pory monsunowej.

Do zakażenia pałeczkami duru brzusznego dochodzi na drodze pokarmowej, poprzez spożycie zakażonej żywności lub wody, rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą chorą lub nosicielem. Wśród objawów duru brzusznego wymienia się: stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, złe samopoczucie, brak apetytu i bezsenność. Obserwuje się również objawy jelitowe np. biegunki i zaparcia. Choroba u podróżnych najczęściej rozwija się po spożyciu zanieczyszczonej żywności i napojów (częstym źródłem zakażenia w krajach tropikalnych są owoce morza łowione w zbiornikach wodnych zanieczyszczonych ściekami kanalizacyjnymi), jak również surowych owoców, warzyw, mleka oraz produktów mlecznych.

Aby jak najskuteczniej zapobiegać zakażeniu durem brzusznym i innym zakażeniom pokarmowym należy przede wszystkim stosować podstawowe zasady higieny, szczególnie podczas przygotowywania i sporządzania posiłków. Należy także uważać, by nie spożyć potencjalnie zarażonych napojów, wody, lodu, a posiłki najlepiej jeść ugotowane (nie surowe czy niedogotowane).

Oprócz ostrożności na wyjeździe, najlepiej zastosować również profilaktykę przedwyjazdową, czyli zaszczepić się przeciwko durowi brzusznemu. W centrach medycyny podróży jest dostępna szczepionka, której jedna dawka podana przed wyjazdem zabezpiecza podróżnika na 3 lata.

Uwaga na wściekliznę! Także w Malezji
2017-09-19

Większość z nas nie raz pewnie usłyszała w radio informację, że poszukiwany jest właściciel psa, który kogoś pogryzł. I choć wścieklizna występuje na całym świecie,...
Więcej
Wścieklizna w Polsce i na świecie
2020-09-29

Wścieklizna jest jedną z tych chorób, które u ludzi zdarzają się stosunkowo rzadko, ale jak już wystąpią, to jej konsekwencje zawsze są bardzo poważne. Choć...
Więcej
Zagrożenie żółtą febrą w Afryce i Ameryce Południowej
2017-08-19

Podróżnicy wybierający się do krajów tropikalnych powinni zwrócić baczną uwagę na doniesienia o sytuacji epidemiologicznej związanej z występowaniem...
Więcej
Grypa w podróży
2018-10-11

Grypa to obecnie najczęstsza z chorób podróżników, spośród tych, którym można zapobiegać poprzez szczepienia ochronne1. Uwadze...
Więcej