Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka cookies.
Na skróty


Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Nasze aktualności
Opracowano przez Solski Communications sp. z o.o. we współpracy merytorycznej z dr Agnieszką Wroczyńską

Uwaga na street food w Indiach

Data publikacji: 2017-11-28

Indie to w ostatnich latach region bardzo popularny wśród polskich turystów. Niektórzy jadą do tego egzotycznego kraju, by obcować z bogatą, starą kulturą, inni by doznawać wrażeń duchowych, a jeszcze inni, by zasmakować potraw kuchni indyjskiej. I właśnie tym ostatnim dajemy pod rozwagę ostatnie doniesienia o ponad 700 przypadkach duru brzusznego w dystrykcie Krishna, w stanie Andhra Pradesh. W związku z powyższym lokalne władze sanitarne radzą uważać na popularny street food i wodę, szczególnie w trakcie trwania pory monsunowej.

Do zakażenia pałeczkami duru brzusznego dochodzi na drodze pokarmowej, poprzez spożycie zakażonej żywności lub wody, rzadziej w wyniku bezpośredniego kontaktu z osobą chorą lub nosicielem. Wśród objawów duru brzusznego wymienia się: stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, złe samopoczucie, brak apetytu i bezsenność. Obserwuje się również objawy jelitowe np. biegunki i zaparcia. Choroba u podróżnych najczęściej rozwija się po spożyciu zanieczyszczonej żywności i napojów (częstym źródłem zakażenia w krajach tropikalnych są owoce morza łowione w zbiornikach wodnych zanieczyszczonych ściekami kanalizacyjnymi), jak również surowych owoców, warzyw, mleka oraz produktów mlecznych.

Aby jak najskuteczniej zapobiegać zakażeniu durem brzusznym i innym zakażeniom pokarmowym należy przede wszystkim stosować podstawowe zasady higieny, szczególnie podczas przygotowywania i sporządzania posiłków. Należy także uważać, by nie spożyć potencjalnie zarażonych napojów, wody, lodu, a posiłki najlepiej jeść ugotowane (nie surowe czy niedogotowane).

Oprócz ostrożności na wyjeździe, najlepiej zastosować również profilaktykę przedwyjazdową, czyli zaszczepić się przeciwko durowi brzusznemu. W centrach medycyny podróży jest dostępna szczepionka, której jedna dawka podana przed wyjazdem zabezpiecza podróżnika na 3 lata.

Cholera w Afryce
2017-10-17

Polacy coraz częściej wybierają dalekie kraje afrykańskie na miejsce zasłużonego, ale i nieszablonowego wypoczynku. Turystów przyciągają już nie tylko Egipt czy...
Więcej
Uwaga! WZW typu A w Europie i w Maroku
2018-06-30

ECDC donosi o 92 zachorowaniach na WZW typu A, które rozpoznano w ciągu ostatnich miesięcy w kilku krajach Unii Europejskiej (Dania, Francja, Niemcy, Hiszpania,...
Więcej
Bezpiecznie świętuj, gdziekolwiek będziesz!
2017-12-19

Przed nami okres świąt. Większość z nas pomyśli tu pewnie o białym Bożym Narodzeniu, trzaskającym mrozie, choince i prezentach. Tak, miejmy nadzieję, będzie to wyglądać w...
Więcej
Wścieklizna – realne zagrożenie, któremu można zapobiec
2018-12-04

O szczepieniach przeciwko wściekliźnie najczęściej myślimy się w kontekście naszych pupili. To poprawne założenie, ale warto pamiętać, że choroba ta jest śmiertelna...
Więcej