Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka cookies.
Na skróty


Wyszukiwarka
zaleceń



Lokalizator
placówek

Nasze aktualności
Opracowano przez Solski Communications sp. z o.o. we współpracy merytorycznej z dr Agnieszką Wroczyńską

Street Food w krajach rozwijających się – jak odkrywać nowe smaki?

Data publikacji: 2019-07-24

W czasie wyjazdu w dalekie strony przyjemnie jest zanurzyć się w otaczającej nas kulturze. A jak lepiej to zrobić, niż próbując miejscowe specjały? Jeśli jednak chcemy zapoznać się z kuchnią odwiedzanego przez nas kraju, warto wziąć pod uwagę kwestie zdrowotne. W krajach rozwijających się częstym problemem są zarówno złe warunki higieniczne, jak i problemy z zanieczyszczoną wodą. W związku z tym ryzyko chorób brudnych rąk, takich jak biegunka podróżnych, WZW typu A, czyli żółtaczka pokarmowa czy dur brzuszny jest większe w takich miejscach niż w Europie.

W badaniu przeprowadzonym w mieście Dżidżiga we wschodniej Etiopii w 72% próbek oferowanych posiłków znaleziono bakterie niebezpieczne dla ludzi. 64,4% próbek zawierało gronkowca złocistego, 51,5% pałeczki E. coli, a 19,7% salmonellę. Natomiast sprawdzając poziom higieny sprzedawców street foodów w mieście Sabon-Gari w Nigerii zauważono, że ponad połowa biorących udział w badaniu nie przeszła formalnego szkolenia związanego z higieną osobistą i żywności, a ponad 48% wykazywało się złymi praktykami w tym zakresie. Podobnie wypadły wyniki innych badań tego typu.

Jednym z powodów tego stanu rzeczy jest to, że, niestety, nie każde jedzenie sprzedawane na ulicy poddawane jest właściwej obróbce termicznej. Zdarza się, że potrawy po przygotowaniu leżą po kilka godzin na stoiskach i podawane są bez podgrzania. Innym problemem jest również częsty brak możliwości mycia rąk przez kucharzy ze stoisk ze street foodem.

Czy oznacza to, że powinniśmy wystrzegać się jedzenia oferowanego na ulicy i posilać się tylko w restauracjach? Niekoniecznie. Niekiedy podróżny ma możliwość oceny, czy stoisko spełnia wymagania sanitarne i czy gromadzi licznych klientów, zadowolonych z wcześniejszych doświadczeń kulinarnych. W wielu sytuacjach jednak turyści, zwłaszcza początkujący, mogą mieć problem z wprawną oceną ryzyka zakażenia pokarmowego poprzez obserwację praktyk kucharza na stoisku. Dlatego też zalecamy im unikanie posiłków oferowanych w jadłodajniach ulicznych czy na straganach, zwłaszcza, jeżeli widać, że przygotowywane są one w złych warunkach sanitarnych. Jakość jedzenia, oferowanego w restauracjach, jest niestety osobnym (dość obszernym) zagadnieniem.

W celu ograniczenia do minimum możliwości wystąpienia problemów żołądkowych, niezależnie od tego, gdzie przyrządzany jest posiłek, zachęcamy do stosowania zdroworozsądkowej zasady: "ugotuj, obierz, zaparz albo zapomnij”. Bezpieczeństwo zdrowotne wyjazdu zdecydowanie podniosą szczepienia przeciwko chorobom przenoszonym drogą pokarmową, czyli m. in. przeciwko WZW typu  A, durowi brzusznemu, a także cholerze. To ostatnie zapewnia także częściową odporność przed biegunką podróżnych.

Opracowano na podstawie:
1. Microbiological Safety of Street Vended Foods in Jigjiga City, Eastern Ethiopia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4864345/
2. Personal and food hygiene practices among street-food vendors in Sabon-Gari local government area of Kaduna State, Nigeria: http://www.archms.org/article.asp?issn=2543-1951;year=2018;volume=3;issue=2;spage=77;epage=83;aulast=Umar
3. https://szczepieniadlapodrozujacych.pl/poradnik-podroznika/w-trakcie-podrozy
SPPL.TRAV.19.06.0106

 

CDC przestrzega podróżników przed odrą
2019-06-28

CDC poinformowało niedawno, że ogniska odry ponownie pojawiają się w wielu krajach na świecie. Ostrzegało także, że swój udział w rozprzestrzenianiu się choroby...
Więcej
Grypa w podróży
2018-10-11

Grypa to obecnie najczęstsza z chorób podróżników, spośród tych, którym można zapobiegać poprzez szczepienia ochronne1. Uwadze...
Więcej
Lekooporna pałeczka duru w Pakistanie
2018-07-24

Jak donosi CDC, w Pakistanie służby medyczne zmagają się z szeroko rozpowszechnioną lekooporną bakterią duru brzusznego, która nie reaguje na większość...
Więcej
Szczepienia przeciwko polio – aktualna sytuacja w pytaniach i odpowiedziach
2018-03-29

Mimo, iż świat jest na jak najlepszej drodze do zwalczenia polio, zgodne z zaleceniami szczepienie pozostaje wciąż najlepszym sposobem ochrony przed tym wirusem. Nie do...
Więcej